Danmarkskort med blog-indlæg, Google Map + GeoRSS mashup

Så er det tid til at introducere endnu en nyhed her på Overskrift.dk: et Danmarkskort der viser blog-indlæg efterhånden som der bliver postet: overskrift.dk/kort

Kort lille

Ideen er rimelig oplagt da jeg opdagede at der er noget som hedder GeoRSS, som er en mulighed for placere geografisk information i blog-indlæggene i RSS feeds. Altså noget i stil med at udpege et punkt på kloden via længde- og breddegrader a la:

<georss:point>45.256 -71.92</georss:point>

Når nu visning via kort, så som TwitterVision, og de mange gode danske Google Map baserede tjenester så som MitKbh, Kbh360, MangoSpot, Findvej etc. er blevet populære, er det rimeligt oplagt at Overskrift.dk som Danmarks største blog-portal viser kort med bloggernes indlæg løbende efterhånden som de postes (og er opmarkeret med GeoRSS).
Som man kan se på kortet er der pt. ikke så mange danske blog-indlæg som anvender GeoRSS endnu – de fleste af dem er faktisk bare test-indlæg for at teste mash-up’en, så hermed invitation og opfordring til at begynde at geografisk sted-fæste dine blog-indlæg. Det er nok ikke altid det giver mening at sted-fæste sine indlæg, men nogle gange når man blogger om noget man selv har oplevet eller når man blogger om bestemte steder giver det jo meget god mening.

Hvordan kan jeg komme igang?

Dit RSS feed skal opmarkeres med GeoRSS for at kunne komme med på kortet. Hvis du anvender WordPress, er det så heldigt, at der ligefrem er lavet et plug-in, GeoPress, som gør det nemt via et Google Map kort at udpege et sted, som dit blog-indlæg så et sted-fæstet til.

Søren Johannessen fra e-klumme har ligefrem lavet en fantastisk dansk miniguide til hvordan GeoPress opsættes og anvendes. Men vent, der er mere: Morten Frederiksen (Eksponering) var ikke helt tilfreds med GeoPress i sin nuværende udgave, så han har tilrettet GeoPress med en række forbedringer, bl.a. at kort-pegningen altid begynder med et Danmarkskort (i stedet for hele verden).

Dit indlæg kommer med på kortet, enten når Overskrift.dk poller dit feed (som pt. sker indenfor nogle timer) eller hvis dit blogsystem pinger Overskrift.dk (Hvis du anvender WordPress, er det ret nemt at sætte din blog op til at pinge Overskrift automatisk, se kort forklaring). Endelig kan du også pinge manuelt ved angivelse af din blogs URL. Så skulle dit blog-indlæg dukke op på kortet indenfor 10 minutter (vi må se på om det ikke kan gøres mere eller mindre med det samme).

Bemærk, at kortet i den grad er work-in-progress, så gode ideer, forbedrings-muligheder, fejl, udeståender og andre kommentarer er meget velkomne.

Kæmpe tak til Søren Johannessen for diskussioner om GeoRSS formater, encodninger etc. og Jesper “blog 2.0” Stocholm for Google Map prototype.


33 Comments

 • Morten Frederiksen

  17. april 2007

  Det ser godt ud, fremragende initiativ!

  Må jeg anmode om at kortet bliver gjort lidt mindre i højden, det er vist ikke os alle der har så stor skærm som du, og det er ikke sjovt at scrolle op igen for at finde zoomknapperne. 🙂

 • Søren Johannessen

  17. april 2007

  Sådan! Godt mashup. Så lykkes det at gå Beta-live

  Var det de seneste 50 eller 100 indlæg fra danskere bloggere, der bliver vist på kortet?. Så Overskrift ikke får malet Danmark til med RSS Feed ikonet med tiden 😉

 • Rasmus

  18. april 2007

  Hej – det lyder jo som en god ide! 😉
  Nu bliver vi jo nævnt som én af de steder med massere af geo-relaterede anmeldelser.
  Vil det give mening for jer at have vores anmeldelser af steder på kortet? Altså: Hvis jeg tilføjer GeoRSS til alle vores anmeldelser (eller steder) vil det så kunne bruges hos jer?
  Jeg kommer nok til at gøre det under alle omstændigheder, det er bare et spørgsmål om hvor hurtigt ud af starthullerne jeg skal være 🙂

 • Stefan

  18. april 2007

  Ja kortet er nok for langt. Man kunne måske også fjerne (noget af) venstre-kolonnen, så kortet kunne blive større (i bredden).

  Jeg mener at der pt. vises de seneste 50 geo-taggede indlæg, og jeg har også en ide om at markørerne på kortet kan være i forskellige farver afhængigt af hvor nye indlæggene er.
  Når der begynder at være flere bloggere som geo-tagger deres indlæg og kortet bliver mere fyldt kan man få en bedre ide om hvad der virker mht til antal, farver, markører etc.

  Ligeledes med geo-taggede anmeldelser fra MitKBH (og evt. andre): disse indlæg kunne vises med en anden markør, så man kan se det er en anmeldelse, og ikke et ‘almindeligt’ blog-indlæg.

  MitKBH skal være meget velkommne til at tilmelde geo-taggede RSS feeds til Overskrift – på den måde bliver der mere indhold på Overskrift kortet og formentlig mere trafik tilbage til anmeldelser på MitKbh. En go’ Mashup 🙂

 • Pingback:Få din blog geo-tagget

 • Rasmus

  22. april 2007

  Hej!
  Så fik vi tilføjet GeoRSS til vores feeds. Jeg ved ikke om det bliver automatisk “opdaget” af jeres feed motor?
  Har skrevet lidt om det her:
  http://mitkbh.wordpress.com/2007/04/22/nu-med-georss/

  mvh
  Rasmus

 • Jeg kan se, at Mangospot nu også er blevet tilføjet jeres feeds med GeoRSS – men det ser ud til, at det har fået en lidt utilsigtet mening. Faktisk ser det pt. ud til, at alle bloggere på Sjælland er flyttet til Århus. Samtidig kan man også se, at de “bloggere”, der skulle være i Jylland ikke er bloggere – men derimod nyheder om kommende events via Mangospot. Faktisk ser det ud til, at I er blevet “overskrift.dk-bombet” af deres eventrss.

  Jeg vil foreslå jer, at I definerer nogle rammer for, hvornår et site bliver vist på jeres kort. mitkbh.dk er jo også et “Mangospot-site” men det ser ud til, at deres indlæg rent faktisk er blogindlæg med en anmeldelse af et eller andet i København – og ikke blot et RSS-feed for kommende events. Måske kunne I lave “Mitkbh”- og “Mangospot”-knapper på kortet, så de kun blev vist, når man klikkede på dem?

 • Stefan

  3. maj 2007

  Tak for kommentar, Jesper.
  Ja, der er kommet nogle uhensigtsmæsigheder ved at indtegne Mangospot events fra Århus-området.
  En del af problemet er, at alle events opfattes som “nye” og at kortet kun viser de seneste indlæg/events – så det ser ud som om en masse aktivitet i Århus-området.
  Det prøver vi lige at rette op på …
  Også god ide med knapper til at slå “features”/ikoner til og fra.

 • Stefan,

  Min pointe var også, at RSS-feedet fra Mangospot ikke indeholder Blog-indlæg men derimod en event-kalender som fx http://mit.itu.dk/ucs/eb/rss.xml . Feedet fra mitkbh.dk er derimod indlæg med anmeldelser skrevet af mennesker om spisesteder/events i København og er dermed imo mere “blog-agtige”. Ret beset burde feedet fra Mangospot måske ikke optræde på kortet over blogindlæg … da det netop ikke er et blogindlæg. Jeg er dog klar over, at det er en svær streg at trække og definere.

 • xonstantin

  15. august 2007

  Det ser brandgodt ud med de nyeste blogindlæg på Danmarkskortet. Godt initiv. Tak for det!

 • Pingback:Overskrifts underskrift » Flickr tilføjer geo-information til billeder vha GeoRSS

 • Therese

  4. januar 2008

  Feedburner understøtter også at man geotagger sit feed, hvis man bare indtaster sin position i lat-long.

  Jeg har lige gjort det på min private blog, men det ser ikke ud til at den er kommet med på kortet endnu.

 • Pingback:Overskrifts underskrift » Bibstream - bibliotekernes YouTube tilbud

 • Hej

  Kan I modtage GeoRSS med andre geometrier end Punkt?
  De fleste af mine geometrier er Polygoner eller Streger (fordi de omhandler arealer, ikke steder).

  Datoformatet på kommentarerne er da vist forøvrigt ikke dansk?

  /Martin

 • Stefan Bøgh-Andersen

  15. januar 2008

  @Martin: Vi i første omgang udelukkende på punkter via GeoRSS opmarkering . Det lyder rigtigt spændende med dine mere areal-baserede geometrier, men jeg er ikke helt sikker på hvordan vi skulle vise det på et blog-kort, så jeg tror vi holder os til punkt-orienterede for nu.

  Anvender du allerede nuGeoRSS i det feed?

  Ja, det er en underlig blanding af dansk og engelsk på vores blog. Vi fik installeret den engelske udgave, og har rettet den lidt til henadvejen. Det er nok snart tid til en opgradering.

 • Hej

  Nej, jeg har ikke Geo-tagget mit RSS feed, primært fordi jeg helst kun vil gøre det når jeg kan konvertere et areal til et vægtet punkt. Netop for sådanne problemer. Det er dog svært, ikke mindst for linjer.

  Men jeg bruger allerede nu GeoXML til at repræsentere de enkelte artikler og kategoriers udbredelse.

  Se fx:
  http://www.martinshjemmeside.dk/kml/
  (alle artikler publiceret under /)

  eller:
  http://www.martinshjemmeside.dk/artikler/viborgvej_forlaegning/kml/
  (en specifik artikels geometri, her en linje)

 • Martin

  27. februar 2008

  Jeg anvender GeoPress og er også kommet på kortet, men er der nogen, der kan give mig en forklaring på, at det er den samme gamle post, der bliver vist når man trykker på feed logoet på kortet, når jeg siden da har udgivet flere posts, hvor GeoPress er anvendt?

 • Stefan Bøgh-Andersen

  28. februar 2008

  Kan det være at alle dine indlæg er placeret præcist samme sted? Og at de så alle ligger oven på hinanden på kortet, så man kun kan se ét indlæg – altså desværre det ældste og ikke det nyeste?

 • Martin

  28. februar 2008

  Hej Stefan

  Det har du da sikkert ret i… Var ikke klar over, at de bare blev lagt oven i hinanden. Men det er jeg nu 😉

 • Lars

  1. marts 2008

  Det er da ret fedt – Men skal GeoRSS være i hvert item, eller understøtter i også at selve “channel” har et GeoRSS point?

 • Stefan Bøgh-Andersen

  3. marts 2008

  @Lars:
  Vi ser kun på GeoRSS for enkelte indlæg og ikke for feed generelt. Altså at det er indlægget som handler om et specifikt geografisk sted – ikke hele webloggen.

 • martin

  4. marts 2008

  Altså hvis du spørger mig, så burde kortet fungere sådan, at det er den nyeste post, der bliver vist, når der er to georssfeeds på det samme koordinat. Jeg har endnu ikke helt fundet ud af, hvordan jeg lettest sikrer mig, at det er det nyeste, der bliver vist på kortet. Jeg bruger wordpress, og umiddelbart ser det ud som om, at det er nødvendigt at slette og genudgive, før det ønskede resultat opnås.

 • Stefan Bøgh-Andersen

  5. marts 2008

  Du har helt ret – vi må se at få rettet funktionaliteten, så det netop er det seneste indlæg på samme sted, der vises på kortet

 • Pingback:» links for 2008-04-16 copyblokking.com

 • Christian

  25. april 2008

  Hejsa,

  Er det muligt at lægge et GeoRSS ind på min Urbanblog…? De kører med WordPress, men det virker som en modificeret udgave..?!

 • Hej Christian.
  Det må du tage kontakt til UrbanBlog med. WordPress er heldigvis bygget op med modulært.
  I UrbanBlog tilfældet er det den centrale administration som bestemmer hvilke moduler/plugins der skal være tilrådighed for blog-brugerne, så tag det op med med som et ønske …

 • Kortet ser lidt blankt ud for tiden. Er der nogen der kan tage en kigger på hvad der er galt?

 • Peet

  5. september 2008

  Fantastisk initiativ. Nu nævner i wordpress, hvad med alle os blogspot bloggere… I er ikke i besiddelse af nogle gode fifs, links eller lignende der?

  Mvh. Peet

 • Camilla

  28. november 2009

  Så har jeg fået lavet det på http://www.hair-blog.dk – sjov tiltag! :-))

 • webguruerne

  3. januar 2010

  Skal man genudgive sin blog, før man kommer op først?

 • Stefan Bøgh-Andersen

  4. januar 2010

  @webguruerne:
  Jeg er ikke helt klar over hvad du mener med at komme op først? Mener du at få indlæggene med på kortet eller?
  Hvis dit feed ellers er tilmeldt Overskrift.dk, henter vi nye indlæg efterhånden som de bliver publiceret i dit feed.

 • Allan Hansen

  31. marts 2010

  Blogspot brugere kan også bruge GeoRSS. Udskift “www” med “draft”, når du opretter elller retter en ny post, så kan du tilføje Geo-data.
  Se evt min blog-post for et par yderligere tips: Geotag dim blogger post

 • Anders

  28. oktober 2010

  Hahaha, det er da for awesome.

  Og tak for tippet Allan

Comments are closed.