Overskrift.dk i Harddisken på P1 om blog-søgemaskiner

Forleden blev jeg interviewet af Solana Larsen (solanasaurus) til ugens Harddisken på P1, som blev udsendt torsdag. Indslaget handlede om blog-søgemaskiner.

Harddisken-P1.png

Udgangspunktet er sondringen mellem hvad Doc Searls kalder “The Live Web” kontra “The Static Web”, hvor “The Static Web” er de mere traditionelle (statiske) hjemmesider som firma-, kommunal- og andre hjemmesider som ikke opdateres så ofte. I modsætning hertil er “The Live Web” det mere aktive web, med bl.a. dialog og samtale via weblogs, hvor opdaterings-frekvensen er meget højere. Der er derfor et behov for søgemaskiner og teknologi for at opdatere indholdet meget oftere end de nogle gange uger og måneder der kan gå mellem Google indeksere hjemmesider.

Som Solana Larsen nævner, beror det naturligvis meget på syndikerings-teknologien RSS, hvor det ikke nødvendigvis er søgemaskiner som skal hente og indeksere indhold, men snarere omvendt at weblogs og andre ofte websteder med ofte opdateret tekst og indhold selv giver besked til (blog-)søgemaksiner når der er nyt indhold. Det kan betragtes som “push”-teknologi i modsætning til hvordan Google og andre søgemaskiner anvender “Pull” til at crawle, hente og indeksere websteder. Der findes ligefrem en standard for weblogs til at fortælle når der er nyt indholdet, kaldet “Ping”, som bl.a. anvender Dave Winers XML-RPC protokol, hvorefter søgemaskinerne så kan hente weblogens opdaterede RSS-feed (igen Dave Winer).

I indslaget snakker vi bl.a. om den udenlandske blogsøgemaksine Technorati, hvor mange blogs der mon findes i Danmark og hvordan man som blogger kan finde et publikum og andre at gå i dialog med samt hvordan man kan anvende Overskrift.dk.

Jeg havde ikke mødt Solana Larsen før, men havde dog hørt om hende bl.a. på baggrund af hendes indslag på sidste år New Media Days omkring OpenDemocracy.net, som blog-redaktør på Politiken, Kim Elmose, fik live-blogget fra. Solana bor til dagligt i New York, men er pt i Danmark et måneds tid for bla. at lave freelance radio, og det er lykkedes selvsamme Kim Elmose at stable en blogger-dinner på benene på tirsdag med netop Solana Larsen.

En sjov lille historie er hvorledes Solana og jeg alligevel er connected: min svoger arbejder også i New York. Han og min svigerinde er pt i Danmark, idet min svigerinde i tirsdags blev præste-ordineret af Københavns biskop som ulønnet hjælpepræste i den Danske Sømandskirke i New York. Til en tidligere sammenkomst med biskoppen faldt jeg i snak med biskoppens gamle barndomsven, Jan Treu, som bl.a. er en del af medievirksomheden BlogByBlog, altså samme virksomhed som Solana også skriver for! Small world eller bare Six Degress of Separation?

PS: angående The Live Web, må jeg lige minde om at TheLiveWeb.dk lever i bedste velgående – en simpel tjeneste baseret på RSS-feeds fra forskellige danske nyheds-kilder.