Elon Musk omgivet af Twitters fugle

Twitters overlevelsesstrategi

Med hr. Musk ved roret, kan meget nå at ændre sig hos Twitter før dagen er omme. Vi giver et bud på en status og hvilken udvikling du kan forvente.

Han kan ikke nøjes med et rumprojekt og et succesfuldt el-bil-mærke. Slår du “mange jern i ilden” op, burde du finde et billede af Elon Musk, og historien om ham er efterhånden fortalt mange gange. Til efteråret er det 1 år siden han købte Twitter, fyrede halvdelen af medarbejderne og skræmte et par hundrede andre væk med et varsel/ultimatum om at den fremtidige arbejdsform blev “extremely hardcore”.

Twitter har altid haft svært ved at tjene penge, så en tidligere gratis verificering af en Twitter-konto blev afløst af et månedligt abonnement på et enkeltcifret dollarbeløb, og verificeringen består nu i højere grad af om du har betalt, og i mindre grad om du rent faktisk er personen bag Twitter-profilen. Prissætningen af de ellers gratis API’er (systemadgange til Twitter-data, som Overskrift bl.a. har benyttet) fik også et “serviceeftersyn” og fik en anseelig pris-lap påhæftet med kort varsel – “extremely hardcode”-style.

Twitter i Danmark

Er du Overskrift-kunde, har du ikke rigtig mærket noget til alt palaveret. Tweets kommer stadig ind – bare fra en anden leverandør. Du monitorerer stadig relevante omtale i danske Tweets og overgangen har været flydende.

I Danmark har Twitter fået tilnavnet “Christiansborgs intranet”, fordi en stor del af samtalerne var og, til dels, stadig er drevet af politikere, journalister og politiske interessevaretagere. Der tales om en afmatning blandt Twitter-brugere, og flere har meldt deres afgang fra platformen, blandt andet fordi det er blevet et sted hvor de føler sig bevidst misforstået. De oplever at andre Twitter-brugere deler mere end de samler.

Fremtiden for Twitter

Da Elon Musk tog roret hos Twitter, og varslede mange abrupte ændringer, gjorde usikkerheden om platformens fremtid, at flere Twitter-brugere bl.a. oprettede en konto på det distribuerede og lidt mere nørdede Mastodon (som du kunne læse om i November 2022). I dansk kontekst lader det dog ikke til at der har været tale om en egentlig migration væk fra Twitter (endnu), og skulle det endelig ske, er den tekniske barriere for at komme i gang på Mastodon højere end flertallet af menige Twitter-brugere må forventes at være klar til.

Ifølge denne artikel i The New York Times, falder omsætningen i reklamesalg støt hos Twitter. Det sætter forretningen under pres – en forretning der, for 90% vedkommende, har været finansieret af reklamer. Medier mener at årsagen bl.a. skal findes i at Musk har genåbnet Twitter-konti for tidligere blokerede ekstremistiske brugere, hvilket bl.a. har givet plads til konspirationsteoretikere og porno, og dermed har skræmt annoncører og brugere væk.

Linda Yaccarino begynder som nye CEO for Twitter i disse dage. Det bliver interessant at følge hendes arbejde og følge med i den transformation som det styrtblødende reklamesalg kræver.

Fra et brugerperspektiv kunne et alternativ til Twitter blive Bluesky, der pt. kræver en invitation. Ligesom Mastodon er platformen distribueret, dog med centrale Bluesky-servere i standardindstillingerne. Bag Bluesky står en af Twitter’s co-founders og tidligere CEO, Jack Dorsey. Alligevel må initiativet stadig ses som en “fugl på taget” med begrænset adgang (kun ca. 50.000 brugere havde fået adgang i april 2023).

Følg med i udviklingen om Twitter her på blog’en og i vores nyhedsbrev.