Twitters fremtid i Danmark

Elon Musk er kontroversiel og nu også indehaver af et af de største sociale medier i verden. Men hvad betyder det for Twitter i Danmark?

Nogle forlader Twitter – og smækker med døren, som f.eks. Simon Kvamm. Her kan du læse hvad danske Twitterbrugere gør, og hvordan vi hos Overskrift forholder os til situationen.

Dette indlæg er lidt farligt at skrive for, med Elon Musk ved roret, er risikoen ganske reel: Twitter kan være gået konkurs eller det kan være transformeret til et helt andet medie, inden du har læst det til ende. Twitters nye ejer lod det ikke gå stille for sig, da han overtog roret på det sociale medie:

  • Halvdelen af Twitter-staben blev opsagt
  • Det skulle ikke længere være gratis at være verificeret Twitter-bruger. Man skulle kunne købe sig til den lille blå vinge, der angiver at man er den afsender man angiver at være. Først skulle det koste 20$, så faldt prisen til 8$. Så viste det sig at man reelt ikke længere blev verificeret, men bare fik mærkatet ved betaling. På den baggrund udgav nogen sig eksempelvis for at være medicinalproducenten Eli Lily og proklamere at insulin fremover ville være gratis, med et betragteligt kursfald på Eli Lily-aktier til følge.
  • Kontroversielle opfordringer sendt til medarbejderne, hvor Elon Musk bad medarbejderne vælge mellem en “ekstremt hardcore” arbejdsform fremover eller at forlade Twitter
  • Tilsyneladende ukontrolleret nedlukning af udvalgte Twitter-tjenester gjorde at to-faktor login ikke fungerede i en længere periode
  • En invitation der byder tidligere præsident Donald Trump tilbage på Twitter, som resultat af en Twitter-afstemning. (Trump har tilsyneladende takket nej indtil videre, og bliver på sin egen alternative platform: Truth Social)

Der er rigeligt af møgsager at plukke fra, hvis man skal forklare hvorfor Twitter pludselig er blevet synonym med megen usikkerhed for brugere og annoncører.

Det gør Danske Twitter brugere

En del danske brugere truer med at forlade, eller har allerede forladt Twitter. Men hvor mange er det? Pt. er nedgangen i aktivitet (målt på antal brugere der har sendt mindst éet tweet pr. uge) meget begrænset. Det kan ihverfald ikke betegnes som en tendens (endnu).

Unikke danske aktive Twitter-brugere uge-for-uge

I sidste uge (uge 46, 2022) sendte godt 20.600 forskellige konti mindst et tweet. I uge 44 viste samme måling godt 23.200 tweeps. Uge 44 var også ugen vi gik til valg, og antallet af tweets samt antallet af aktive personer er typisk betragteligt højere under et valg. Vi kan, med andre ord, ikke konkludere at en masse-udvandring fra Twitter finder sted (endnu).

Mastodon

En del nævner at de, om ikke flytter, så ihverfald supplerer deres tilstedeværelse på Twitter med en konto på Mastodon-platformen.

Mastodon er åben software, kontrolleres ikke af en virksomhed eller organisation, og det er muligt for alle, med teknisk snilde og en server, at køre deres egen Mastodon-tjeneste som indgår i netværket af Mastodon-servere.

Du vil, som ny bruger, nok bare tilmelde dig en af de servere der allerede findes, men det betyder også at du skal vælge hvilken server du vil tilmelde dig ud fra dine interesser og geografiske placering. Nogle servere er åbne for alle, andre kræver at man ansøger om en konto. Som Mastodon-bruger kan du altid tage din konto og flytte den til en anden server (incl. dem du følger og dine følgere), og det kan f.eks. blive aktuelt hvis serveren du er tilknyttet bliver belastet og langsom, eller hvis du af en eller anden grund ikke længere stoler på folkene bag serveren.

Som du måske kan fornemme, virker Mastodon lidt mere nørdet. Der er en ny etikette og nye regler at orientere sig i og derfor er Mastodon måske heller ikke lige dragende og let-tilgængeligt for alle, der var vant til Twitters univers. Bliv klogere på Mastodon i denne artikel på Videnskab.dk.

Det gør vi hos Overskrift

Hos Overskrift følger vi selvfølgelig også historierne i medierne, og så har vi jo systemer der kan underrette os hvis Twitter-forbindelsen til Overskrift skulle blive ustabil. I praksis måler vi hele tiden på strømmen af Tweets der kommer ind fra danske konti, så hvis mængden skulle blive påvirket, kan vi undersøge og forsøge at udbedre med det samme.

Vi kan selvfølgelig ikke gøre fra eller til, hvis strømmen af tweets skulle blive lukket af ved kilden, men så længe vi har teknisk mulighed for at levere Twitter-indhold, vil vi gøre det.

Derudover er det selvfølgelig relevant for os at holde øje med Mastodon. Vi eksperimenterer med at finde indhold i begrænset omfang, så du kan faktisk allerede nu finde Mastodon-resultater i dine søgeresultater fra et lille udvalg af Mastodon-konti. Mastodon tilbyder selv kun begrænsede søgemuligheder på eksempelvis brugere og hashtags, men ikke fritekstsøgning på alle indlæg (eller toots, som det hedder på Mastodon). Det er et centralt design-princip i Mastodon, at indhold ikke skal kunne fritekst-søges, hvorfor vi risikerer at blive blokeret fra Mastodon-platformen, hvis vi gør samme mængde indhold søgbart, som det f.eks. er muligt med Twitter i dag.

Samtalen fortsætter

Nu har vi alle vænnet os til at have en platform, hvor meningsudvekslinger i korte beskeder fungerer godt og nærmer sig formen for samtaler mellem to eller flere personer.

Om det fremover kommer til at ske et eller flere steder, og om platformen kommer til at hedde Twitter, Mastodon eller noget tredje ved vi ikke. Hos Overskrift vil vi fortsat gøre hvad vi kan, for at give dig et link til alle omtaler af dine mærkesager hver morgen.