VoresBibliotek er nu … vores allesammens

Så er det jo i idag at bibliotekernes tema-dag om “Sociale medier i fremtids bibliotek 2.0” finder sted.
Forleden nævnte jeg i samme forbindelse et nyt spændende projekt som Thomas Angermann skal præsentere på temadagen, kaldet VoresBibliotek. Projektet var egentligt sat til at gå i luften d. 1. oktober, men dørene er i forbindelse med temadagen nu allerede åbnet.

Konceptet er altså en online social platform for indsamling og behandling af gode ideer til “produkt-udvikling” af de danske biblioteker:

Projektet har til formål at undersøge, hvilke udfordringer bibliotekerne står overfor i forbindelse med inddragelse af de sociale teknologier i deres services og daglige arbejde.

“Vores Bibliotek” skal herunder bruges til at indsamle praktiske erfaringer med brugerinddragelse i en digital kontekst.

Konceptet med indsamling af ideer er stærkt inspireret af Dell’s IdeaStorm, som Dell selv lancerede i kølvandet på en lang række dårlig omtale og kritik (dårlige bærbar-batterier, dårlig kundeservice etc.). I stedet for at lukke sig inde, valgte Dell at åbne op og spørge: “Ja, vi gør det ikke godt nok. Kom og fortæl os hvad vi kan gøre bedre”. Pludseligt vente stemningen, når man nu selv kan komme med ideer og deltage i processen og diskussionen.
Så vidt jeg ved, blev det bl.a. efterlyst at Dells bærbare burde have et meget lækkert design, hvilket Dell så senere produktions-satte.

Altså endnu et eksempel på tidens trend med bruger-inddragelse eller crowd-sourcing – mere om det hos f.eks Hovedetpaabloggen, Esben Fjord, ComputerWorld.

VoresBibliotek-figur.png

Om de danske biblioteker ligefrem har dårlig omtale ved jeg nu ikke, men der har da været nogen kritik af at bibliotkerne har været for langsomme til at opdage og anvende de nye muligheder på nettet via Web 2.0, samt at definere sin egen rolle i fremtidens (informations-)samfund, hvor vi alle jo har nem adgang til information og viden – også udenom bibliotekerne. Det ser ud til at idé-indsamlingskampagnen løber fra 1. oktober 2007 til 1. januar 2008, og det ser da også ud til at bibliotekerne slår alle sejl til for at fortælle om konceptet: der er udviklet bogmærker, bannerreklamer, pressemeddelelser, præsentationsmateriale osv, så mon ikke du også bliver gjort opmærksom på kampagnen næste gang du er henne på dit lokale (fysiske) bibliotek?

VoresBibliotek-flyer.png

VoresBibliotek har naturligvis en blog hvor man kan følge og diskutere udviklingen.

Og så min egen lille kæphest (en “kæp-pony”?): der udloves også her præmier – i form af MP3 afspillere – for at få folk på banen og deltage. Skulle det nu også virkelig være nødvendigt?

Overskrift.dk: VoresBibliotek, Crowdsourcing.

Tags: VoresBibliotek, Crowdsourcing.


2 Comments

Comments are closed.