OIO går Web 2.0 med REST?

Den danske stats initiativ til “fællesoffentlige aftale om sammenhængende offentlig information“, Offentlig Information Online (OIO) har længe hældt til den noget komplekse SOAP kommunikationsprotokol når det kommer til Web Services til udveksling af data “mellem maskiner”.

oio_logo_top.gif

På nettet er mange Web 2.0 tjenester gjort tilgængelige med API’er der understøtter den noget enklere REST protokol, f.eks. hos Flickr og eBay, hvor man altså bare skal kald en URL (API’et) hos tjenesteudbyderen og får noget XML tilbage som indeholder det returnerede data. Ja, faktisk det bare at hente et RSS feed kan betragtes som REST baseret. REST-baserede API’er har gjort det nemt at implementere de mange “mashups” som Web 2.0 byder på.

Nu er OIO så på banen med REST-baserede tjenester (OIOrest.dk) (oplæg til workshop PDF) også, bl.a. med “Danmark Webservice” hvor man altså kan spørge på information om Danmark (kommuner, postdistrikter, valgdistrikter etc.). Det her er måske startsskuddet til at danskerne kaster sig over spændende mashups baseret på offentlig data?

Se f.eks. hvor nemt man finder alle danske postdistrikter hvor ordet “rød” indgår:
http://oiorest.dk/danmark/postdistrikter?q=rød

På Version2 har Tommy Dejbjerg Pedersen f.eks. allerede lavet en hurtig proof-of-concept i løbet af 5 minutter vha. Adobe Flex som anvender Danmark webtjenesten til at udpege kommuner!


3 Comments

 • Jesper Rønn-Jensen

  25. marts 2008

  Super nyhed! Jeg håber virkelig de sætter mere damp på kedlerne… Det var lidt tamt at læse at det “kun” er en proof-of-concept — så kan vi jo ikke bruge det til noget seriøst endnu…

  Hvis det så bare var opdaterbart, kunne brugerne jo selv opdatere….

 • Peter Krantz

  27. marts 2008

  Det här är strålande. Kul att se att man testar nya sätt för informationsutbyte. Hoppas att testet med säkerhetsklassad data under hösten faller väl ut.

 • Peter

  29. oktober 2008

  Faktisk har REST ikke noget at gøre med om det er en (SOAP) web-service eller et sipelt URL-kald at gøre – man kan sgatens lave en REST-baseret web-service…REST siger blot at det enkelte kald skal “kunne forstås i sig selv”, atså at det ikke er state-dependant….

Comments are closed.