eJour om danske mediers link-forskrækkelse

Den nye udgave af eJour er netop landet – annonceret via Twitter (der er jo der det sner for tiden).

Bl.a. en interessant artikel om hvorledes danske netmedier stadig ikke har forstået hvordan brugerne anvender nyhedssites og læser nyheder på nettet. Helle Nissen Kruuse har lavet en undersøgelse af hvorledes de 7 største danske nyhedsmedier linker til (eller snarere ikke linker til) original indlæg, som der ellers citeres. I 100 eksempler hvor der citeres er det “deprimerende ringe” resultat at der kun i 2 tilfælde links til det citerede!

Det virker som om de danske netmedier stadig lever i 90’erne og slet ikke har forstået netværkstanken. Læserne anvender jo adskillige nyhedsites hver eneste og kunne da ikke drømme om kun at læse nyhedsartikel fra et enkelt site. Det kan godt være at de danske nyhedssites er bange for at sende læserne videre til “konkurrenterne”, men læserne skal nok selv finde de oprindelige nyhedshistorier på andre sites og vil ikke som i papir-verdenen være loyal mod en enkelt nyhedsudbyder.

Faktisk ville netmedierne være bedre tjent med – at betjene sin læsere – og linke til de oprindelige citater. Læserne, bl.a. mig selv, vil da i langt højere grad anvende og gå tilbage til de nyhedssites som netop sender mig videre til original-teksterne, og hvor jeg selv kan vælge – og fravælge -at gå i dybden med en historie. Jeg vil da hellere læse en journalistisk bearbejdet (og evt. opsummerende) artikel om en historie, hvor jeg så får mulighed for selv at undersøge historien nærmere via links ud af huset. Et sådant nyhedssites, som giver mig muligheden for selv at gå videre, vil jeg da naturligvis vende tilbage til igen og igen. Det er den måde netmedierne kan “holde på mig”.

Medierne har stadig “shellshock”over Newsbooster-sagen, som Helle Nissen Kruse også nævner, men nu er det altså snart på tid at også de danske medier træder ind i det nye årtusinde og ikke at undervurdere sine læsere – for læserene har altså opdaget bl.a. Google og andre måder at følge nyhedsstrømmen- f.eks. kan man jo bare sætte sin egen (RSS) nyhedslæser op, a la The Live Web.

Sjovt nok kan journalisterne godt finde ud af at linke “ud af huset” når de blogger på mediehusene egne blogplatforme. Det er jo netop hvad blogosfæren er god til – samtale og henvisninger.

Godt arbejde med de 100 citatkilder, Helle.