Folketingsvalg i Danmark – online

Der er løbet en del vand under broen siden Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalg den 26. august 2011, og Helle Thorning Schmidt stod som vinder 3 uger senere. I bagklogskabens lys, kigger vi lidt på tallene fra dengang, og ser på hvad vi kan forvente..

Først lidt om aktiviteten omkring der 4 største stemmeslugere fra 2011:

Twitter aktivitet omkring folketingsvalget i 2011
Aktivitet omkring spidskandidater i 2011

Ikke overraskende er aktiviteten ekstra høj omkring dagen hvor valget blev udskrevet og på selve valgdagen. Hvis vi antager at aktiviteten alene afspejler en tendens for kampagneindsatsen fra de respektive kandidaters bagland, er der interessant at se hvordan omtalen af Lars Løkke Rasmussen falder på selve valgdagen, mens den stiger for alle de øvrige spidskandidater – Tallene fortæller dog ikke noget om hvorvidt indlæggene er positive eller negative.

Det blå/røde udsving den 8. september, kan hænge sammen med, at dette var dagen hvor BT anklagede Helle Thorning-Schmidt for uretmæssigt at have brugt sin mands skattefradrag – blå blok kritiserer BT for at benytte ulovlige metoder.

Et andet interessant indblik får man ved at tælle omtaler for henholdsvis hele perioden, på dagen hvor valget udskrives og på selve valgdagen.

Antal omtaler af partiledere

Stort set alle blev omtalt mere på valgdagen – på nær den daværende statsminister, som jo naturligt blev nævnt meget i forbindelse med at valget blev udskrevet, ligesom vi har set det ved udskrivelsen af 2015-valget.

Det skal også nævnes at enhedslisten har kollektiv ledelse, men som politisk ordfører dominerede Johanne Schmidt Nielsen antallet af omtaler.

Vi kan altså ikke konkludere, at der skulle være korrelation mellem antallet af omtaler og antallet af stemmer (se Wikipedia for en top-10 af personlige stemmer ved valget i 2011), blot at serveretten i udgangspunktet giver omtale.

Serveretten illustreres
Antal omtaler

Kilder: