Kan Microsoft Vista gøre RSS mainstream?

Vista logoMicrosoft’s Vista operativsystem bliver frigivet til slutbrugere i morgen d. 30. januar 2007. Og i den forbindelse mener Wired at RSS (endelig) vil blive kendt og anvendt i bredere forstand. Fra artiklen Supersize Your RSS:

“Save the date: RSS will go mainstream on Jan. 30, 2007.”

Microsoft har jo valgt at satse hårdt på anvendelsen af RSS – både i Internet Explorer 7 (IE7), som nu ligesom FireFox kan opdage om det website man besøger har RSS feeds tilknyttet. Ligeledes bliver mail-programmet Outlook 2007 udbygget med en feed-reader funktionalitet, så man kan læse sine favorit RSS feeds samme sted som man læser og vedligeholder sine mails – det virker jo ganske naturligt at placere både mail- og feed-læsning i samme applikation.

Og det er ikke kun på applikationsniveau, at Microsoft anvender RSS. I Vista bliver RSS bygget ind i selve operativsystemet, så der ligefrem er en fælles feed-database og en feed-hentnings-motor (RSS platform sync engine) som alle applikationer kan benytte sig af, så de ikke hver især skal indeholde sådanne fælles komponenter. Man kan altså i princippet selv programmere en applikation som anvender feeds uden at skulle lave hentning og gemning af feeds. Alle feeds er gemt i en fælles database, så når man gemmer et feed via én applikation (f.eks. Outlook) kan feedet med det samme tilgås via andre appliaktioner (f.eks. Sidebar).

Mere om RSS i Vista hos MSDN.

Spørgsmålet er så om Vista vil gøre RSS mainstream og kendt for almindelige webbrugere?

Ja, siger blandt andre Read / Write Web, som mener at RSS “will go mainstream in a big way” i 2007, bl.a. på baggrund af Vista.
Nej, siger Global Nerdy (Google Cache) som påpeger at RSS hvert eneste år siden 2004 er blevet udråbt til at “go mainstream” netop det år! (bla. Steve Gilmore i 2004, Robert Scoble i 2005, Jason Calacanis i 2006 …)
Spørgsmålet er vel snarere om der er behov for at RSS bliver kendt af almindelige brugere. God teknologi er jo som regel “usynlig” teknologi – hvor man ikke tænker over kompleksiteten bag, men bare anvender dimsen, tænk f.eks. på kompleksiteten i en mobiltelefon, hvor der jo er (relativt) nemt at foretage et opkald.

Tilsvarende tænker almindelig websurfere vel heller ikke over TCP/IP, netværk, DNS, HTTP, HTML osv.?

RSS bør jo bare bruges som et værktøj, men der mangler vel stadig nogle skridt i brugeroplevelsen, så det bla. bliver rigtigt nemt at gemme og abonnere på feeds … uden at skulle copy-paste en URL ind i en feedreader!

Hvad tror du? Bliver RSS kendt af menigmand i 2007? … eller not? … eller er det irrelevant?


2 Comments

  • Knut Nägele

    30. januar 2007

    Hvis jeg tænker over hvor svært det var for mig selv, der er stærkt webinteresseret, at forstå RSS, så tvivler jeg lidt på at det vil slå igennem til at blive mainstream. Og man kan jo faktisk leve udmærket med bare at besøge de websites man kan lide, og så lade sig overraske. RSS er nok allermest nyttigt for journalister og blogskribenter der selv vil bruge nyheder.

    Men jeg ved godt at jeg kan tage fejl. Den igangværende weblogbølge er der heller ikke nogen der forudset.

  • Rebekka Kinimond

    30. januar 2007

    Min erfaring er, at RSS er nemt for folk at forstå – også personer, der ikke er specielt teknisk mindede – i det mindste, hvis man fokuserer på, hvad ideen er, og ikke så meget på at det er xml og så videre og så videre.

    Nyhedsfeeds kan brugere, der måske lidt synes at Nettet er overvurderet, sagtens forholde sig til. Det opfylder et reelt informationsbehov (mere reelt end behovet for at surfe, når man tænker over det) på en rimelig simpel måde.

Comments are closed.