Free Burma – eller gider vi ikke det mere?

Ifølge en artikel i Politiken online er der i dag – torsdag d. 4. oktober – en blog-protest mod militærdiktaturet i Burma undervejs.

En “Free Burma” organisation er skudt op på nettet med det ene formål at gøre d. 4. oktober til en international blog-dag for “Free Burma!”. Ideen er at fortsætte med at gøre opmærksom på forholdene i Burma / Myanmar ved slet ikke at blogge hele dagen – pånær et enkelt blog-indlæg med et enkelt banner og teksten “Free Burma”.

free_burma_05.gif

Og så kan man jo tænke – hvad skal det nu hjælpe at den enkelte blogger skriver lidt om Burma på sin blog? Det stopper vel ikke et diktatur i et andet land? Næh, det gør det vel ikke direkte, men nu om dage er opmærksomhed en knap ressource og derfor en “valuta” i sig selv. Ved fortsat at gøre opmærksom på situationen kan man jo håbe på at regeringer og medier fortsætter med at presse på.

For vores “attention-span” er altså meget kort, for selvom man skulle tro at vi ville diskutere forholdene i Burma lige nu, er vi åbenbart allerede blevet trætte af den snak og taget fat på andre emner. Lad mig illustrere det meget håndgribeligt med rå-data fra Overskrift.dk som viser antallet af nyhedsartikler fra medier om Burma i de seneste 14 dage:

Burma Nyheder 14 dage

De danske medier har toppet med antallet af artikeler om Burma og skriver nu ikke så mange mere. Men heller ikke blogosfæren kan holde opmærksomheden fanget ret længe om emnet, den tilsvarende graf for den danske blogosfære over antallet af blogindlæg om Burma ligner medie-grafen i form:

Burma Weblogs 14 dage

Mao. ser det ud til at Burma er noget vi gad snakke om og havde opmærksomhed på i sidste uge.

Og hvad har vi så snakket om i stedet? F.eks. har vi været frygtelig optaget af en politiker som skiftede parti til CD, her vist ved graf hvor både nyhedsmedier og blogs indgår (nogenlunde ligeligt):

Burma Frevert 14 dage

OK, lidt tarvelig sammenligning, for selvfølgelig skal der være plads til også at diskutere hjemlige politiske forhold og alt muligt andet, men pointen er altså, synes jeg, hvor hurtigt vi glemmer selv de mest forfærdelige historier og vender opmærksomheden mod noget nyt.

Du kan i løbet af dagen følge blog-udviklingen up-to-date i den danske blogosfære på Overskrift.dk – hvor mange danske bloggere tager “Free Burma” kampagne-opfordringen til sig, og hvor meget blogges om Free Burma eller Burma i det hele taget?


6 Comments

 • Allan

  4. oktober 2007

  Det kan godt være at opmærksomhedskurven er toppet på Burma emnet. Men netop derfor synes jeg at “Free Burma” dagen er på sin plads.

 • Jesper Lund Stocholm

  4. oktober 2007

  Problemet ligger nok også i, at vi har et “attention span”, der er meget kort … vi higer altid efter det næste fix og derfor kommer vi hurtigt til at kigge efter noget andet. Derudover tror jeg også, at det er relevant, at det ligger så langt væk. Det er svært at relatere sig til “dem derovre” … specielt da de går i sådan noget mærkeligt tøj. På samme måde er det jo dybt grotesk, at vi – samtidig med at regimer i Afrika myrder deres befolkning og at hundredetusinder dør af hungersnød dernede – taler om, hvorvidt køer skal på græs hele året eller om, hvem morderen i “Forbrydelsen” egentlig er.

  … may you live in interesting times …

 • Stefan

  4. oktober 2007

  Ja, det er netop min pointe at opmærksomheds-kurven desværre allerede har toppet. Så det er jo helt fint at der kommer en sådan blog-kampagne til at gen-forstærke vores alle sammens opmærksomhed.

 • Pingback:Overskrifts underskrift » Free Burma - betød kampagnen så noget?

 • Pingback:Twitter går grøn i sympati med protesterne i Iran | Overskrifts underskrift

Comments are closed.