Søg direkte i danske weblogs og RSS feeds med search plugin

Med frigivelsen af Microsoft Internet Explorer 7 (IE 7) og næsten samtidig Firefox 2 (FF 2) anvender begge browsere nu et søgefelt øverst til højre i browseren, så man kan søge direkte i populære søgemaskiner.

search-plugin-ie-1.png
(søgeboks i IE 7)
search-plugin-ff-1.png
(søgeboks i FF 2)

Det er endda muligt at udvide søgeboksen med “plugins” til andre søgemaskiner end dem som pr. default er leveret med browseren. Derfor har vi her på Overskrift.dk naturligvis også lavet en .. tada .. søge-plugin, så det er muligt hurtigt og nemt at søge i danske blog- og nyheds-indlæg fra RSS feeeds – direkte fra browseren uden først at skulle navigere til Overskrift.dk.

Det er endda så snedigt at der findes en auto-discovery metode, som gør det muligt for browseren selv at opdage at der er en (eller flere) søge-plugin associeret med det website man besøger. I Firefox 2 giver det sig til kende ved at drop-down knappen med søgemaskine-ikoner skifter baggrundsfarve:

search-plugin-ff-2.png

Man kan således se, at den webside man besøger har en søge-plugin tilknyttet. Klik på ikon-drop-downen og detn nye søge-plugin vises:

search-plugin-ff-3.png

Klik på den nye søge-plugin i listen – og vupti, så er den installeret og parat til at søge med direkte:

search-plugin-ff-4.png

For de teknik-interesserede kan det oplyses at begge browsere baserer sig på standarden OpenSearch, så det altså kun er nødvendigt at udarbejde en søge-plugin én gang, hvorefter den virker i begge browsere (wow). Selve plugin’en er en lille XML-fil som i korte træk udpeger URL’en og søgeparametrene til søgeresultatsiden for den søgemaskine man vil lave plug’in for.

OpenSearch er åbenbart skabt af A9, som er en søgemaskine-aflægger fra Amazon, men søge-standarden er da heldigvis frigivet i en Creative Common licens.

Det skal da også nævnes, at herhjemme har Søren Johannessen lavet en oversigt over (egne?) søge-plugins til forskellige danske søgemaskiner. Selvom han har koncentreret sig om IE 7, virker installations-knapperne altså også fint til FF 2.