Katrine Emme Thielke fra Overskrift-morgenmødet den 26. januar 2023

Har du en troll i maven – eller i kommentarsporet?

Når man skal definere om noget er trolling, er det vigtigt at skelne mellem afsenderens måde at respondere på. Nogle er utilfredse, ytrer kritik og laver ballade, men de går i dialog og argumenterer, nogen gange endda fornuftigt og høfligt. Andre gange er tonen mere aggressiv og grænseoverskridende. Andre – de rigtige trolls – ønsker ikke dialog. De når deres mål ved at skabe så meget ravage som muligt.

Ved morgenmødet “Forstærk de gode historier og inddæm dine trolls” den 26. januar 2023, delte Katrine Thielke en række indsigter om trolling og psykologien bag. Hun har udgivet flere bøger om emnet, herunder Kan trold tæmmes? Trolling og debatkultur i den digitale tidsalder og Når tasterne taler – konflikthåndtering på sociale medier.

Hvad der i hvert fald ikke virker

Som kommunikatør, kan du sjældent forvente at have håndteret en troll ved at pege på videnskabeligt dokumenteret fakta eller ved at ignorere vedkommende (eller gruppen af personer). Reaktionen fra en troll kommer måske fra en følelse, en mission eller måske fra en meget smal enkeltsag, der ellers ikke er bred interesse for. Men du bliver målet for vreden. Du er i modtager-enden af aggressive angreb, som i nogle tilfælde kan være liiige på (eller over) grænsen for hvad der er lovligt. Troll’en ser dig (eller din organisation, dit logo etc.) som en forhindring for at retfærdigheden sker fyldest. Stik i mod dit eget selvbillede og helt uforskyldt.

Noget der virker

Hvad gør du så, når en eller flere personer har set sig sure på dig, tilsyneladende ikke reagerer på fornuft og fakta og oversvømmer kommentarfeltet i al din kommunikation med u-underbygget kritik eller konspiration?

Katrine har et stort udvalg af værktøjer at gribe efter. Et af dem kalder hun Fluepapiret.

Fluepapiret

I erkendelse af at de der troller ikke kan tales til fornuft, kan fluepapiret være stedet du leder dem hen for at mindske mængden af hadske kommentarer i alle dine øvrige opslag. Fluepapiret er et opslag hvori du forklarer din velunderbyggede holdning og fluepapirets kommentarspor er stedet hvor du koncentrerer din indsats for at besvare ALLE indlæg høfligt og sagligt, uanset hvor konspiratoriske og ignorante du synes de er.

Dit fluepapirs-opslag fungerer kun, hvis du samtidig henviser til det, hver eneste gang en troll rejser børster i et kommentarspor.

Fluepapiret ændrer ikke nødvendigvis en eneste holdning hos en eneste troll, men til gengæld kan det være med til at isolere dem ét sted og dæmpe flow’et af had og angreb i andre tråde, der til gengæld kan hæve niveauet af saglighed.

Har du brug for flere værktøjer, bør du se nærmere på Katrine’s bøger.

Næste morgenmøde

Er du interesseret i kommunikationsfaglige emner som dette, bør du holde øje med kommende Overskrift-morgenmøder. Når næste morgenmøde er i kalenderen, bliver det offentliggjort i vores nyhedsbrev et par dage før de øvrige kanaler. Nyhedsbrevet udkommer 10-12 gange årligt og giver kommunikationsfaglige indsigter (og tip om næste morgenmøde).

Skriv dig op til nyhedsbrevet her