S!renens debut viser: test er godt

Beredsskabsstyrelsen testede det nyt varslingssystem S!renen samtidig med det “gamle” varslingssystem den 3. maj (første onsdag i maj måned) klokken 12.

Krav til operativsystemer

Det nye system kan aktivere lokale og nationale varslinger på smartphones, der har en nyere version af operativsystem (mere hos Beredskabsstyrelsen om versioner). Android brugere bør mindst have Android 11, men ældre modeller understøtter i nogle tilfælde helt ned til Android version 4. iPhone-brugere skal have en iPhone 8 og være opdateret til iOS version 16.4 der udkom primo april. Det er altså ikke alle der har fået en meddelelse fra S!renen.

Omtaler af sirenen den sidste uge

Weekenden var forholdsvis stille – talt på omtaler af S!renen – men frem mod klokken 12 onsdag steg aktiviteten hos medierne og på Twitter.

Tegnsætsforbistringer

I selve meddelelsen, som du kan se herover henvises brugere til sirenen_dk og altså ikke sirenen.dk (med punktum). De fleste har nok gennemskuet hvad beskeden hentyder til. Flere har på Twitter gjort opmærksom på fejlen, og her er Beredskabsstyrelsen aktive og hurtige til at svare på spørgsmål.

Styrelsen opfordrer til at alle der ikke fik alarmen udfylder dette spørgeskema, så erfaringerne kan komme med i det videre arbejde.

Og endelig lidt andre reflektioner, som nok ikke er spørgeskema-materiale:Flere har gjort opmærksom på, at de ikke har fået en alarm fra S!renen på deres telefon – mange fordi deres telefon ikke var fuldt opdateret. Nogle fik ikke alarmen – antageligvis fordi deres telefon var på lydløs, hvilket ikke burde holde alarmen tilbage. Testen viser, at der er noget at tage fat på for Beredskabsstyrelsen det næste års tid. Så må man bare håbe at manglende alarmer ikke gør alt for mange bekymrede for at blive forbigået, hvis S!renen skulle forsøge at varsle dem i en skarp situation.